Good Contents Are Everywhere, But Here, We Deliver The Best of The Best.Please Hold on!
Data is Loading...
Your address will show here +12 34 56 78

  • Text Hover
METODOLOGIJA
PREGLED

Shodno protokolima koje smo razvili u poliklinici Fizikus, u saglasnosti sa preporukama vodećih ustanova iz ove oblasti (American College of Sports Medicine, American Heart Association), svi naši klijenti koji vežbaju radi unapređenja zdravstvenog stanja, pre svega popunjavaju standardizovane upitnike za procenu zdravstvenih rizika, na osnovu čega se kategorizuju u različite rizične grupe. Osim lekarskog pregleda koji obuhvata internističku evaluaciju i elektrokardiogram, svim ispitanicima se mere telesne dimenzije, određuje sadržaj telesnih masti kao i sadržaj visceralnih masti, meri mišićna snaga i mišićna izdržljivost, kao i opšta fleksibilnost. Ključni deo testiranja je ergospirometrijsko merenje aerobne sposobnosti (maksimalne potrošnje kiseonika) na testu brzog hodanja ili trčanja na pokretnoj traci. Ovakva vrsta testiranja je neophodna svim učesnicima u fizičkom vežbanju – bez obzira da li je reč o vrhunskim sportistima ili rekreativcima, zdravim ili bolesnim osobama. Razlog je jednostavan: imaće kvalitetniji trening, kakvi god da su pojedinačni ciljevi svake osobe.

MERENJE REZULTATA

Na osnovu rezultata testiranja, pre svega saznajemo da li osoba ima nizak, umeren ili visok rizik za učestvovanje u vežbanju ili treningu. Ova informacija je važna samom klijentu ali i treneru kako bi mogao da preduzme odgovarajuće mere za rad sa osobama koje imaju umeren ili visok rizik, kao što su nadzor tokom vežbanja i doziranje submaksimalnih treninga. Zatim, saznajemo koliki je nivo svih elemenata fizičke forme, čime svaku osobu možemo uporediti sa normativnim vrednostima za svoj uzrast, pol ili tip aktivnosti. Konačno, na osnovu rezultata testiranja dobijamo najpreciznije moguće podatke za programiranje treninga – svaki naš klijent odlazi sa testiranja sa jasno definisanim preporukama za trening mišićne forme (snaga, izdržljivost i fleksibilnost) i trening aerobne sposobnosti. Posebno su značajne zone pulsa koje se dobijaju testiranjem a koje omogućavaju da klijent vežba sa maksimalnim učinkom i na bezbedan način, bez obzira da li je cilj aerobnog treninga sagorevanje masti, održavanje forme srca i pluća ili napredni rekreativni trening.

KREIRANJE PLANA ISHRANE

Po potrebi, klijenti koji zahtevaju ekspertizu iz oblasti ishrane, dobijaju preporuku o dijetetskom režimu koji se sastoji od nedeljnog jelovnika po danima i obrocima. Jelovnik sadrži detaljne informacije o namirnicama, količini, kalorijskom sastavu i nutritivnim kvalitetima predložene ishrane. Plan ishrane odgovara ciljevima klijenta, najčešće redukciji masti u strukturi sastava tela ili povećanju mišićne mase klijenta. Plan se dobija na osnovu testiranja svakog ispitanika, koja obuhvataju anketu ishrane, utvrđivanje telesne strukture (npr. regionalni i ukupni sadržaj masti i mišića, sadržaj minerala i vode) i indirektnu kalorimetriju (metodu kojm se meri stopa metabolizma). Ovaj način programiranja ishrane je posebno koristan jer klijenti umesto opštih preporuka dobijaju, u skladu sa svojim rezultatima, striktni plan ishrane koji na bezbedan i medicinski ispravan način omogućava da unesu sve neophodne hranljive materije u balansiranom odnosu.

Sve preglede i konsultacije vezane za zdravstveno stanje vežbača obavlja dugogodišnji saradnik i mentor Prof. dr sci. med. Sergej M. Ostojić, specijalista medicine sporta u svojoj ordinaciji „Fizikus“